Briefadvies: Onlosmakelijk verbonden: SDG’s in Nederland en de rest van de wereld

De AIV publiceerde in september 2024 op verzoek van de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp een briefadvies over enerzijds de betrokkenheid van burgers en bedrijven bij de duurzame ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals, hierna SDG’s), met extra aandacht voor de internationale dimensie, en anderzijds over wat de overheid kan doen om acties richting het behalen van de SDG’s te mobiliseren en faciliteren en hoe beleidscoherentie kan worden versterkt.

Onlosmakelijk verbonden: SDG’s in Nederland en de rest van de wereld
Beeld: ©AIV / AIV

De AIV benadrukt in het advies dat Nederland steviger moet inzetten op het behalen van de wereldwijde SDG-doelen, gezien het nationale belang van internationale samenwerking. Door rekening te houden met de internationale gevolgen van Nederlandse activiteiten, kan de negatieve voetafdruk van ons land worden verminderd, wat niet alleen gunstig is voor andere landen, maar juist ook voor de brede welvaart in Nederland zelf.

De AIV pleit er voor om de ontwikkelingsdoelen in te zetten als een kans om Nederland zowel intern als extern duurzamer en inclusiever te maken. Hierbij is het van belang dat relevante beleidsinitiatieven niet versnipperd blijven tussen verschillende ministeries. Dit vraagt om een sterkere coördinatie op het hoogste niveau van de overheid en een duidelijke visie waarin binnenlands en buitenlands beleid elkaar versterken en waarmee korte- en langetermijndoelen met elkaar worden verbonden. Landen zoals Duitsland en Zweden tonen volgens de AIV aan hoe een centrale regie en een overkoepelende strategie bijdragen om de ontwikkelingsdoelen effectief te integreren in het nationale beleid.

De AIV wijst daarnaast op de vele maatschappelijke organisaties, bedrijven, en burgers die al een actieve rol spelen bij duurzame initiatieven. Deze tonen aan dat de betrokkenheid en wil er is, maar dat de schaal en de middelen vaak ontbreken om echt verschil te maken. De overheid speelt volgens de AIV hierin een cruciale rol, niet alleen door dergelijke inspanningen steviger te ondersteunen, maar vooral door ze beter te benutten en bewuster te verbinden met beleidsdoelstellingen, waardoor de maatschappelijke en internationale impact worden vergroot.

Hoewel alle 17 ontwikkelingsdoelen belangrijk zijn, adviseert de AIV een missie-gedreven aanpak rond de prioriteiten van het kabinet voor internationale samenwerking (voedselzekerheid, watermanagement, migratie) om focus aan te brengen en daarmee zowel nationaal als internationaal meer impact te genereren. Zo kan Nederland bijvoorbeeld binnen het thema voedsel niet alleen bijdragen aan verbetering van de eigen landbouw en voedselketens, maar ook de impact van Nederlandse handel op arbeidsomstandigheden en milieuschade in andere landen verkleinen. Dit zorgt voor een samenhangende benadering waarbij beleidskeuzes en maatschappelijke initiatieven elkaar versterken.

Lees het volledige briefadvies voor alle aanbevelingen.

Presentatie en pers

Het briefadvies werd op 16 september 2024 overhandigd door AIV-voorzitter Bert Koenders aan minister Klever voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp.

Bij de publicatie van het advies is een persbericht uitgebracht, dat beschikbaar is op het ANP Persportaal.

Op woensdagmiddag 25 september a.s. gaan AIV-voorzitter Bert Koenders en AIV-raadslid Annelies Zoomers tijdens de SDG Action Day 2024 in de Jaarbeurs Utrecht in gesprek met Anna Pot, de Nationaal Coördinator SDG’s, en Rob van Poelje, directeur SDG Nederland over het advies, de maatschappelijke betrokkenheid en de verbinding tussen binnen- en buitenlands beleid. Aanmelden voor het evenement kan via https://www.sdgactionday.nl .